Intrarea în sezonul rece nu înseamnă să aștepți primăvara cu brațele încrucișate. Crearea unui calendar de grădinărit pentru iarnă este o modalitate excelentă de a pregăti terenul pentru explozia de viață care urmează. Astfel, poți urmări pas cu pas ceea ce ai de făcut, pentru a-ți ușura munca în primăvară. Și iarna are ceva de spus, așa că nu lăsa toate treburile pe luna martie!
Uite ce poți face până în prima lună de primăvară:
Ianuarie
În mijlocul iernii, este un moment potrivit pentru a acorda atenție neprețuită uneltelor de grădinărit. Uneltele bine întreținute devin parteneri fideli în sezonul cald. Nu uita, totuși, să faci o listă cu ceea ce ai mai avea nevoie.
În această perioadă, este indicat să verifici starea mașinii de tuns gazonul și, dacă este necesar, să o trimiți la reparat. Deoarece atelierele sunt adesea aglomerate în perioada primăverii, este bine să fim pregătiți în avans pentru a evita întârzierile atunci când iarba începe să crească.
Dacă te afli într-o zonă cu zăpada, acordă atenție cantității acesteia. De cele mai multe ori, un strat mic de zăpada protejează plantele și abuștii. Îndepărteaz-o de pe ramuri atunci când observi că aceștia încep să se încline excesiv sub greutate.
Februarie
Februarie devine momentul propice pentru a proteja plantele sensibile și arbuștii de soarele primăverii. Acoperirea lor cu crenguțe rămase de la bradul de Crăciun sau cu pânză de sac împiedică trezirea prematură din hibernare, protejându-i de îngheț. În cazul plantelor perene care încolțesc, acoperă-le cu frunze sau crenguțe pentru o protecție suplimentară împotriva înghețului.
Tot în această etapă poți face planificări, alegând noi plante și organizând spațiul în grădină. Rotația culturilor și eficiența spațiului devin subiecte principale.
Martie
Pregătirile din timp te ajută să scapi de un adevărat haos în primăvară. Așadar, un prim pas de care trebuie să ții cont este că topirea zăpezilor dezvăluie o scenă dezordonată. Crengi uscate și buruieni inestetice trebuie să facă loc unui sol curat și pregătit pentru noua recoltă. Așadar, curățenia generală este pe primul loc.
Testează solul pentru a descoperi eventualele carențe de minerale și apoi hrănește-l cu îngrășăminte potrivite. Un sol fericit duce la plante fericite!
Este timpul perfect pentru semănatul legumelor! Așadar, pregătește-te pentru o recoltă bogată. Nu în cele din urmă, asigură-te că pământul este hidratat corespunzător. Fiecare plantă are nevoile sale, așa că ajustează cantitatea de apă în funcție de specii și condițiile meteo.
Cu un calendar de grădinărit, nu poți da greș! Rezultatele bune se văd în timp, deci iarna nu ar trebui să fie o perioadă de pauză totală. Echipa Garden Concept te susține în fiecare etapă a călătoriei tale ca grădinar. Așadar, nu ezita să ne contactezi pentru mai multe sfaturi!