Scăderea temperaturilor aduce cu sine o serie de schimbări semnificative, punând la încercare rezistența plantelor, dar și răbdarea noastră, drept grădinari. În această perioadă, plantele trec în repaus vegetativ, un proces vital în pregătirea lor pentru sezonul rece. Așa cum natura își reglează ritmurile în fața temperaturilor scăzute, plantele necesită se te angajezi în strategii pentru a le asigura sănătatea și vitalitatea.
Vrei o grădină de invidiat în primăvară? Uite ce poți face în sezonul rece!
Începând cu jumătatea lunii octombrie până în noiembrie, plantele intră în repaus vegetativ, o stare temporară de inactivitate. Aceasta reprezintă o strategie de supraviețuire în fața iernilor aspre sau perioadelor secetoase, oferind plantelor o perioadă de odihnă și recuperare.
În această perioadă, plantele își conservă energia, nu mai cresc sau se dezvoltă, iar primele semne ale repausului sunt căderea frunzelor și schimbarea culorii coniferelor. Totuși, unele plante necesită protecție suplimentară pentru a rezista înghețului sever.
Cum protejezi plantele de la îngheț?
Plantele care necesită protecție împotriva înghețului includ:
- cele cu bulbi
- plantele perene
- foioasele
Astfel, înainte de primul îngheț, plantele cu bulbi trebuie să fie curățate și depozitate într-un loc uscat și aerisit. Plantele perene sensibile la îngheț pot fi mutate în ghivece pentru a le proteja în casă, aducându-le înapoi în grădină în primăvară.
De asemenea, speciile de arbori și arbuști foioși sunt foarte sensibile în sezonul rece, deci, pot suferi din cauza zăpezii acumulate pe ramuri. Este important să se îndepărteze zăpada imediat pentru a preveni ruperea acestora. Construiește un mușuroi de pământ, cu o înălțime de aproximativ 30 de centimetri, la baza pomului, protejând astfel radăcinile. Ține cont de faptul că tu vrei să crești rezistența la ger a pomilor. Pentru asta, poți aplica îngrășăminte bogate în fosfor și potasiu.
Totodată, apelează la o fumigenă, folosind materiale ușor inflamabile precum buruieni uscate, bălegar paios, cauciucuri uzate sau rumeguș, având grijă să respecți măsurile de siguranță necesare. Plasează grămezi în direcția vântului, la o distanță de 10-15 metri, pentru a permite fumului să se disperseze uniform în livadă.
Ce materiale poți folosi pentru protejarea plantelor?
Ghivecele, în special cele de teracotă, pot fi sensibile la îngheț și trebuie protejate cu materiale termoizolante. Speciile de plante și conifere pot rezista în ghivece peste iarnă dacă acestea sunt suficient de mari și rezistente în fața sezonului rece. Materialele de protecție pot include folie de plastic, pânză de iută sau materiale geotextile.
Mai ingenios ar fi să tai sticlele din plastic și să le folosești cu rol de izolare, păstrând căldura și oferind un ajutor împotriva capriciilor vremii. Acestea sunt precum „husele” în formă de clopot și pot fi așezate peste plante.
Ce pași mai poți urma pentru rezultate în primăvară?
- După primul îngheț, distribuie un strat generos de îngrășământ în grădină. Scopul acestuia este de a menține temperatura constantă, oferind protecție plantelor.
- Taie tulpinile uscate ale plantelor pentru a elimina ouăle dăunătorilor sau sporii purtători de boli. Tratamentele finale cu fungicide și insecticide ar trebui, de asemenea, aplicate în această perioadă.
- Protejează plantele prin învelirea cu materiale precum: paie, rumeguș sau ace de conifere în jurul rădăcinilor și la baza lor. Folosește vopsele special concepute pentru a oferi protecție pe timpul iernii pentru trunchiurile copacilor.
E floare la ureche să ai o grădină de vis! Preferabil ar fi ca floarea să nu înghețe în timp. Așadar, abordarea grijulie și creativă pentru plantele tale, în sezonul rece, este tot ceea ce ai nevoie. Urmărește-ne în continuare sfaturile pentru a fi sigur că îndeplinești fiecare pas pentru o grădină cât mai spectaculoasă!