• Follow us:
 • Pinterest

Noutati
27th iun.

2016

Insamantare sau rulou gazon

Pentru cei care nu sunt hotarati ce sa aleaga pentru gradina lor, insamnatare iarba sau rulou de gazon va prezentam in urmatorul articol avantajele amenajarii unei gradini sau spatiu verde cu gazon sau insamantare:

Pentru amenajarea unei gradini cu gazon natural cele mai importante sunt conditiile climatice din gradina dumneavoastra.Daca este vorba de zone foarte insorite, unde este foarte cald vara, atunci aveti nevoie de iarba rezistenta la caldura si temperaturi mari. Daca insa va aflati in zona montana, unde temperatura medie anuala este mai mica, iar soarele care incalzeste gradina nu este atat de puternic, sau daca aveti ierni mai reci, atunci aveti nevoie de o iarba care sa reziste la temperaturi mai scazute, pentru a supravietui in anotimpul rece. De asemenea, foarte importanta este cantitatea de precipitatii care cade in zona.

De asemenea gazonul natural poate fi obtinut prin insamntare sau prin rulouri de gazon,prima varianta fiind mai ieftina dar durata pana la obtinerea peluzii dorite este mai mare.

In cazul in care se opteaza pentru insamnatare,se practica semanarea mai multor specii, in amestec, in functie de caracteristicile fiecareia si scopul pentru care este dorit gazonul. Principalele specii utilizate pentru gazon sunt: Lolium perenne, Poa pratensis, Poa trivialis, Festuca rubra, Festuca arundinacea, Festuca ovina, Agrostis stolonifera, Agrostis tenuis, Phleum pratense, Trifolium repens, Phleum bertolonii.

Inainte de insamantare, terenul trebuie pregatit:

 • Solul trebuie sa fie suficient de bogat in nutrienti (la un sol mai sarac din acest punct de vedere trebuie adaugate ingrasaminte).
 • Trebuie curatata initreaga suprafata de buruieni, pietricele, crengi si alte resturi vegetale.
 • Trebuie nivelat si aerat (solul nu trebuie sa fie batatorit, compactat, altfel apa, aerul si radacinile plantelor nu vor putea patrunde).
 • Plantarea gazonului se face primavara sau toamna, fiind nevoie de temperatura si lumina optime.
 • Semintele trebuie distribuite cat mai uniform, apoi suprafata trebuie tavalugita si tasata. Presarati un strat subtire de nisip (1-2 cm) si apoi tasati din nou.
 • Nu calcati pana cand semintele vor germina, se vor prinde de substrat si se vor dezvolta suficent de mult.
 • In aceasta perioada (in jur de 2 saptamani sau mai mult – depinde de speciile folosite si de conditiile de mediu), este foarte importanta udarea suprafetei cu un jet fin pentru a nu scoate samanta din sol. Atentie insa, apa in exces favorizeaza aparitia buruienilor si a mucegaiului dar si crearea unei cruste la suprafata solului dupa uscare.

In cazul rulourilor de gazon, acestea trebuie instalate cat mai repede de la sosire. In cazul in care se depoziteaza pentru o anumita perioada (nu mai mult de o zi – doua), trebuie pastrate intr-o zona umbrita, iar daca instalarea se amana si mai mult, rulourile trebuie desfacute si udate.

Ca si in cazul insamantarii, terenul trebuie de asemenea pregatit in acelasi mod, insa cu adaugarea in prealabil a unei cantitati de nisip, care trebuie amestecata cu pamantul deja existent in gradina.

Instalarea propriu zisa trebuie facuta cu atentie astfel incat gazonul sa nu se rupa si fiecare fasie de rulou sa fie lipita perfect de cea de langa ea. De asemenea trebuie asigurat contactul cu solul, apasandu-se ferm pe bucatile de gazon.

Amplasarea unui gazon deja crescut si achizitionat sub forma de rulouri are cateva avantaje:

  • veti avea gazonul instalat mult mai repede (nu mai astepti sa germinze semintele si sa creasca plantele); se poate utiliza la aproximativ o saptamana – doua de la instalare;
  • radacinile plantelor sunt deja dezvoltate si prinse de un strat de pamant, ceea ce le ofera o stabilitate mai mare si o rezistenta crescuta la conditiile climatice;
  • gazonul sub forma de rulou poate fi instalat tot timpul anului, cu exceptia temperaturilor foarte scazute (inghet);
  • nu mai este nevoie de o grija atat de minutioasa legat de irigare la inceput, pentru ca plantele sunt deja crescute si au radacinile dezvoltate (gazonul trebuie totusi udat suficient dupa instalare, pentru a facilita patrunderea radacinilor in solul din gradina);

gazonul este deja tratat contra buruienilor si daunatorilor;

 • este o varianta mai comoda si mai rapida, insa si costul este mai mare.20150423_184548
Share This :

No comments so far!

Leave a Comment