Ce trebuie să știu despre îngrijirea gazonului primăvara?

0
12
îngrijirea gazonului

Primăvara a sosit, iar grădinile exterioare sunt pregătite pentru a primi un aer proaspăt prin metodele de îngrijire și întreținere corespunzătoare. Una dintre cele mai importante zone ale grădinii este gazonul, care necesită o atenție specială în această perioadă.

Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piață GfK, în anul 2020, în România există un număr relativ mic de proprietari de case care au gazon în grădina lor, comparativ cu alte țări din Europa. Doar 27% dintre românii chestionați în cadrul studiului au declarat că au gazon în grădina lor, în timp ce media europeană este de aproximativ 40%.

În acest articol, vom discuta despre procedurile necesare îngrijirii gazonului în această perioadă a anului!

1. Ce înseamnă îngrijirea gazonului și de ce se realizează primăvara?

Îngrijirea gazonului primăvara implică un set de proceduri care trebuie efectuate în această perioadă pentru a asigura o bună creștere și dezvoltare a ierbii. Aceste proceduri includ tunderea ierbii, fertilizarea, eliminarea buruienilor și combaterea dăunătorilor, aerarea și irigarea gazonului.

2. Care este primul pas în îngrijirea gazonului primăvara?

Primul pas în îngrijirea gazonului primăvara este tunderea ierbii. În acest fel, se îndepărtează firele și porțiunile veștede sau uscate și se stimulează creșterea firelor noi de iarba. Este recomandat ca iarba să fie tăiată la o înălțime mai mică decât în timpul verii, deoarece acest lucru va încuraja creșterea.

3. Cum se curăță și se scarifică solul în mod corect pentru un gazon sănătos?

Curățarea și scarificarea solului sunt două proceduri importante pentru îngrijirea gazonului, care trebuie efectuate în mod regulat. Curățarea solului este esențială pentru eliminarea resturilor vegetale și a altor reziduri care pot împiedica creșterea și dezvoltarea ierbii. Această procedură se poate realiza cu ajutorul unei greble sau a unei mașini speciale de curățat, și trebuie efectuată de două ori pe an, înainte de perioada de creștere activă a ierbii.

Odată curățat solul, urmează procedura de scarificare. Eliminarea buruienilor și combaterea dăunătorilor sunt esențiale pentru a asigura un mediu prielnic de creștere a gazonului. Buruienile pot sufoca firele de iarbă și pot reduce calitatea gazonului, iar dăunătorii precum gândacii japonezi și viermii albi pot provoca daune grave. Pentru a elimina buruienile și combate dăunătorii, se pot folosi pesticide și erbicide, însă este important să se urmeze instrucțiunile de pe ambalaj.

4. Ce înseamnă aerarea gazonului și de ce este foarte importantă?

Aerarea gazonului înseamnă crearea de mici găuri în sol pentru a permite aerului, apei și nutrienților să ajungă la rădăcini și pentru a reduce compactarea solului. Această procedură este importantă deoarece ajută la îmbunătățirea calității solului și la stimularea creșterii ierbii. În general, aerarea gazonului se efectuează o dată sau de două ori pe an, însă în perioada de primăvara este recomandat să se efectueze cel puțin o dată.

5. Cum se poate aera gazonul?

Aerarea gazonului se poate realiza cu ajutorul unui scarificator sau unui aerator. Scarificatorul este un dispozitiv care taie ierburile și îndepărtează stratul format de resturille organice de pe gazon, precum: fire de iarbă sau de mușchi rămase după tăiere ori căzute în timpul anotimpului rece. Prin aerarea gazonului, se reduce riscul apariției bolilor și a dăunătorilor, iar gazonul va arăta mai verde și mai sănătos.

6. Ce trebuie să știu despre fertilizarea gazonului primăvara?

Fertilizarea gazonului primăvara este necesară pentru a asigura o creștere sănătoasă a ierbii. Este recomandat să se aplice un îngrășământ special pentru gazon care conține azot, fosfor și potasiu. Aceste elemente sunt esențiale pentru a stimula creșterea și dezvoltarea rădăcinilor, a frunzelor și a tulpinilor. Acesta ajută la îmbunătățirea sănătății și aspectului general al ierbii. Este important să se aplice îngrășământul în mod uniform și să se respecte instrucțiunile de pe ambalaj. Pentru a aplica fertilizatorul, este important să se cunoască tipul de sol și să se aleagă un fertilizator potrivit, care să conțină nutrienții necesari pentru dezvoltarea și creșterea ierbii. În general, fertilizatorul se aplică prin pulverizare sau cu ajutorul unei mașini speciale, în funcție de dimensiunea gazonului și de cantitatea de fertilizator necesară. Este important să se respecte doza recomandată de producători sau specialiști.

7.Cum pot să mă asigur că gazonul meu este udat în mod corect și eficient?

Udarea gazonului este esențială pentru a asigura o creștere sănătoasă a ierbii. Este recomandat să se ude gazonul regulat, însă nu în exces. Este important să se ude dimineața sau seara, când temperatura este mai scăzută și apa poate fi absorbită mai ușor în sol. De asemenea, este necesar să se utilizeze o cantitate suficientă de apă pentru a ajunge la rădăcini și pentru a le menține umede.

În concluzie, îngrijirea gazonului odată cu venirea primăverii este vitală pentru a asigura o bună creștere și dezvoltare a ierbii. Este important să se urmeze aceste proceduri și să se efectueze într-un mod constant și regulat pentru a avea un gazon frumos și sănătos, care să poată fi admirat de toți membrii familiei și de musafirii care vă calcă pragul. Dacă nu ai timpul sau cunoștințele necesare pentru a îngriji gazonul, poți apela la serviciile noastre profesionale de grădinărit. Îți stăm la dispoziție pentru orice întrebare și nelămurire! Nu ezita să ne contactezi pentru a fi cu un pas mai aproape de grădina la care visezi de mult timp!

Echipa Garden Concept îți oferă promptitudine, profesionalism și prețuri avantajoase. Scrie-ne pe pagina de Facebook sau sună-ne la numărul de telefon: 0740 282 619. Mai multe articole asemănătoare găsești pe blog-ul nostru! Contactează-ne acum!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here